Připravujeme obsah vaší stránky. Vyčkejte, prosím, dokud se stránka nenačte.
Úvod > Články a inspirace > Lité betonové podlahy

Lité betonové podlahy

Hlavní důvody pro anhydrit
Už to sice není TOP téma anhydritu, ale jeden čas se řešila jeho zdravotní nezávadnost.. No chce ale někdo tvrdit, že cement je zdravotně nezávadný? Strčte si ruku do zreagovaného cementu a uvidíte..Já to mohu posoudit na své ruce. V případě cementu je sežraná o dost víc než když ji strčím do anhydritu, ale abych to nezlehčoval. O zdravotní nezávadnosti mě přesvědčil zákazník - jedna z podlah byla prováděna u zákazníka, který měl zajímavou práci - řídil odsiřovací proces v uhelné elektrárně. To je proces, kdy vzniká energosádrovec, který se používá pro výrobu anhydritu. No a dal by si někdo domu něco o čem si myslí, že je odpad? Ne..
Další věc je popílek, to už dokáže být pěkné svinstvo.. Proto se popílek v žádných mnou používaných směsí anhydritu nevyskytuje!
Na používané anhydrity je samozřejmě prohlášení o zdravotní nezávadnosti.
Anhydritová podlaha je držák
O tom co všechno anhydritová podlaha vydrží jsem měl možnost se přesvědčit v mnoha případech. Už několikrát se mi stalo, že jsem se dostal na stavbu, kde byly na podlaze uskladněné komplet dlažby, sdk a další materiál. Nebylo by na tom nic zvláštního, pokud bych ovšem nevěděl, z čeho se podlaha skládá. Tak například na jedné stavbě, se skladbou podlahy 150 mm EPS150, 50 mm podlahové topení v systémové desce a sílou anhydritu (CA20) 40-45 mm jsem ani ne po třech týdnech od realizace našel paletu s dlažbou, váhu jsme odhadli na cca 1 500 Kg!! Na další stavbě zase byla na podlaze uskladněna zámková dlažba...
Takové zatěžování podlahy samozřejmě nedoporučuji, pokud na to není skladba podlahy uzpůsobena, ale ne každý poslechne.
Další tři případy, které mi utkvěli v paměti jsou spojené s vodou..
Jedna z realizací byla na těžko dostupném místě, proto byl anhydrit na stavbu dovezen v mixu. Cestou ale mix vybliknul v lese cca 150-250 litrů anhydritu kuli prudkému stoupání. Přibližně po roce se realizovala další část stavby a já byl zvědav co se s vylitým anhydritem stalo. Nestalo se ale nic.. jak se tam vylil, tak tam i po roce zůstal - na cestě, kde po něm jezdila auta, přes zimu, ve vodě a vlhku...
Další byla vyplavená podlaha v garáži - únik cca 500l vody z výměníku, který byl umístěn nad podlahou v garáži. Co se stalo s podlahou? No nic.. podlaha se musela samozřejmě vysušit vyvrtáním několik otvorů a profouknout teplým vzduchem, protože voda pod těžkou plovoucí podlahou se bude jen těžko sama odpařovat - nemá kam.
Další z případů byla vyplavená kompletní podlaha z přívalového deště.. To byl tenkrát hrozný pech, v pátek ráno se podlaha vylila - jednalo se o kompletní montáž včetně EPS a teplovodního topení - a v sobotu během dne přišla blesková povodeň - voda z pole. Co na to podlaha? No nic.. Při kontrole stavby se ale zjistilo, že bláto proniklo pod polystyreny. Stavba byla pojištěna, takže se rozhodlo o kompletním vybourání a podlaha se dělala znovu. Co se zjistilo při demontáži podlahy? Zjistilo se, že trubky podlahového topení funguji jako slušná výztuha podlahy a značně zkomplikovali vybourání podlahy - vše se musela řezat.
Těch případů bylo za ta léta celá řada, ale vlastně v žádném z nich bych nemohl říct, "za to může anhydrit".
Podlahy bez lidí
Práce s lidma byl vždycky problém, slyším a vidím do dnes a denně na stavbách. Stavebnictví přitahuje hodně leváků (ti praví leváci jistě prominou). Anhydrit je pro mě symbolem jednoduchosti a osvobození se od leváctví. Vždyť já si při realizacích vystačím s jedním pomocníkem, všechno si tak mohu ohlídat. Ale realizace klasického betonu? Nechci hlídat kolik je zrovna v míchačce lopat písku a zda je poměr správný, nechci nikoho popohánět a vysvětlovat, že když si zapálí cigárko, beton se mezitím strhne a co hutnění, to je kde?..nechci nechci nechci.
Já chci betonovou podlahu o které sem přesvědčený, že je pro můj dům to nejlepší co na trhu je a to je v současnosti anhydrit. - Ano, anhydrit = betonová podlaha, je to druh betonu.
Cementové (betonové) podlahy
Zkušenosti s cementovími podlahami nemám dobré, taky zkušenosti lidí kolem nejsou nejlepší. Ideální podlaha by byla podlaha cementová, ovšem musela by se při zrání chovat jako anhydrit. Takové podlahy už jsou, jsou ale špatně dostupné a jsou drahé.
Cementové podlahy se dotvarovávají - v době zrání jsou vystaveny pnutí při reakci cementu s vodou a to způsobuje často problémy. U litých cementových potěrů je počet reklamací ve srovnání s anhydritovou podlahou několikanásobně vyšší.
Suché-zavhlé cementové potěry nejsou zase tak odolné. Jejich pevnost v ohybu je nízká a kvalita (pevnost) podlahy je závislá na způsobu zpracování - takže na lidech. Čas od času se také najde stavba, kde se anhydrit použije pro vyrovnání nepovedené betonové podlahy.
Nemám tak sebemenší důvod použít cementovou podlahu (tzv. betonová podlaha) - její výhody jsou pro mě ve srovnání s možnými komplikacemi nezajímavé. Já zůstanu u toho, co mi funguje - moje podlaha bude z anhydritu.
Není anhydrit jako anhydrit
Za ta léta jsem si také vyzkoušel několik výrobců anhydritu a musím říct, že rozdíl v kvalitě je hodně velký. Nebudu jmenovat, ale od některých bych si anhydrit nevzal ani zdarma.. Jak poznáte kvalitku? Klesající písek po několika minutách a hafo vody nahoře.
V tomhle případě jsem velmi rád za mé zkušenosti... a už se těším na podlahu, na anhydritovou podlahu.
Moje skladba podlahy
Výška podlahy 250 mm vč. krytiny -
45 mm anhydrit C25
50 mm systémová deska pro podlahové topení
140 mm EPS ve dvou vrstvách (dole EPS100 a nahoře EPS150 grafit)
Jako finální povrch - nášlapnou vrstvu - uvažuji prozatím takto - zádveří, chodba, kuchyň (spojená s obývákem), koupelna, samostatné wc a technická místnost - dlažba
Dětské pokoje, pracovna, ložnice a obývák - Vinyl - pravděpodobně klik. Lepenou jsem také ještě nezavrhl, ale nechci anhydritové podlahy stěrkovat. V tomto bodě jsem se ještě nerozhodl - není to teď úplně důležité.
Autor: firma, řemeslník: Stavby damian spol. s r.o., 21.11.2019

Nalezněte kvalitní řemeslníky a firmy z vašeho okolí a ušetříte až 50%

Vyhledat řemeslníka, firmu

Řemeslníci pro váš dům, byt a zahradu

Ajajaj! Něco se pokazilo!

Na stránkách se objevila neočekáváná chyba. Zkuste prosím stránku přenačíst a akci zopakovat.
Pokud se chyba i nadále vyskytuje, kontaktuje nás prosím pomocí na e-mail info@internetstream.cz. Děkujeme.
Uloženo!