Připravujeme obsah vaší stránky. Vyčkejte, prosím, dokud se stránka nenačte.
Úvod > Články a inspirace > Přeměna tepla na elektřinu pomocí termoelektrického nátěru?

Přeměna tepla na elektřinu pomocí termoelektrického nátěru?

Vědcům z Koreje, národního výzkumného institut v Ulsanu, se podařilo vyvinout unikátní termoelektrický generátor, který má podobu jemného filmu a dá aplikovat na téměř jakkoliv členitý povrch. Možnosti využití jsou opravdu značné.

V současné době představuje odpadní teplo přibližně 60 % veškeré celosvětové spotřebované energie. Celosvětově lidstvo ročně spotřebuje 104 426 TWh energie (ropa, plyn, uhlí, jádro, biomasa, obnovitelné zdroje, atd.). Například: jaderná elektrárna Temelín ročně vyrobí cca. 14 TWh elektrické energie.
Jakýkoli povrch, který je vystavený slunci, bude možné v budoucnu přeměnit na elektrickou energii díky nové generaci termoelektrických (TE) článků. Právě speciální TE film korejských vědců lze nanést například na zachycování tepla ze stěn a střech budov v letních měsících, karosérii auta, nebo na ocelovou konstrukci spalovacího motoru.

Film obsahuje polovodič tellurid bismutu, který je často používán v TE materiálech. Speciální postup výroby fixuje jeho částice v TE filmu dohromady. Film se jednoduše nanese na povrch a pak se zahřívá na vysoké teploty po dobu 10 minut, což zvyšuje jeho hustotu a umožňuje účinnější přeměnu tepelné energie na elektrickou energii.
Testy ukázaly, že zařízení natřené TE barvou vykazují výstupní výkon 26,3 mW/cm2. Tato hodnota je srovnatelná s běžným TE materiálem. Je také výrazně lepší než všechny ostatní TE prvky na bázi barev a past.
Připomeňme, že výkon TE generátoru není dán velikostí teploty, ale rozdílem teplot (teplotním spádem) na obou stranách TE generátoru. Právě díky rozdílu teplot polovodičový materiál generuje napětí (tzv. Peltier-Seebeckův jev).

Technologie jihokorejských vědců bude zvláště užitečná při zachycování tepla ze stěn a střech budov v letních měsících. TE film lze samozřejmě použit pro automobily a lodě, především s hybridním pohonem. Zachycená energie může pohánět elektrické přístroje a šetřit baterie i výkon motoru.
“Náš termoelektrický materiál může být nanesen na jakýkoliv zdroj tepla, bez ohledu na jeho tvar, typ a velikost,” uvedl profesor Jae Sung Son, vedoucí projektu. “Půjde o zcela nový typ obnovitelného zdroje elektrické energie.”

zdroj: The New Atlas

Nalezněte kvalitní řemeslníky a firmy z vašeho okolí a ušetříte až 50%

Vyhledat řemeslníka, firmu

Řemeslníci pro váš dům, byt a zahradu

Ajajaj! Něco se pokazilo!

Na stránkách se objevila neočekáváná chyba. Zkuste prosím stránku přenačíst a akci zopakovat.
Pokud se chyba i nadále vyskytuje, kontaktuje nás prosím pomocí na e-mail info@internetstream.cz. Děkujeme.
Uloženo!