Připravujeme obsah vaší stránky. Vyčkejte, prosím, dokud se stránka nenačte.
Úvod > Články a inspirace > Na Vánoce měli Němci elektřinu zdarma díky její vyšší výrobě z větru

Na Vánoce měli Němci elektřinu zdarma díky její vyšší výrobě z větru

Z důvodu předpokládaného nárůstu výroby větrných elektráren v nejbližších dnech dosáhla cena elektřiny na Štědrý den v Německu záporných hodnot. Dalšími faktory jsou teplé počasí a nízká poptávka během svátků. Znamená to, že velkoodběratelé mohou dostávat peníze za odběr elektřiny.
Vzhledem k tomu, že předpověď výroby německých větrných elektráren dosahuje rekordních hodnot a zároveň se očekávají denní teploty okolo 5 stupňů nad obvyklými hodnotami, mohou ceny elektřiny během prázdnin zůstat pod nulou hodiny nebo dokonce celé dny.

Negativní ceny jsou „způsobeny nízkou poptávkou elektrické energie v průběhu prázdnin, kdy jsou továrny zavřené a lidé odjeli na dovolenou nebo navštívit své rodiny,“ řekl Elchin Mammadov, analytik společnosti Bloomberg Intelligence. „Letos je mnohem méně výpadků oproti stejnému období loňského roku a očekává se vysoká výroba elektřiny z větru.“

Vysoká výroba větrných elektráren může způsobovat problémy německým operátorům sítí při přenosu ze severu Německa na jih. Negativní ceny znamenají, že výrobci buď musí vypnout elektrárny a snížit dodávky nebo platit spotřebitelům za odběr elektřiny z rozvodné sítě.

Podle větrného modelu agentury Bloomberg a dat z Evropské energetické burzy vystoupá výroba 25. prosince na 31,3 GW a vrcholu 33,7 GW dosáhne 27. prosince, čímž se přiblíží rekordu 33,8 GW z letošního února. Výkon jednoho gigawattu je přitom dostatečný na zásobování dvou milionů evropských domácností.

Mírné počasí může snížit spotřebu tepla. Podle dat agentury MDA Information se během příštích pěti dnů rozšíří tlaková výše po celé Evropě a přinese nadprůměrně vysoké teploty. Nejvyšší teploty jsou očekávány v Německu.

Podle dat makléřů shromážděných agenturou Bloomberg klesla cena za megawatthodinu na 25. prosince na 10,95 eur. V Německu se během vánočních prázdnin ceny elektřiny dostávají do záporu pravidelně. Podle Evropské energetické burzy v Paříži (EPEX SPOT SE) klesla cena za megawatthodinu na denním trhu o Štědrém dnu v roce 2012 na minus 56,87 eur, v záporných hodntách byla také o Vánocích v roce 2013.

Rekordní výroba elektřiny z větru je očekávána také ve Velké Británii kvůli bouři Barbaře. Meteorologický úřad vydal varování, podle něhož může v noci z pátka na sobotu dosáhnut ve Skotsku vítr rychlosti až 90 mil za hodinu.

Zdroj:
Germany Gets Free Power for Christmas as Wind Power Set to Surge: Bloomberg.com [cit. 2016-12-23].

Nalezněte kvalitní řemeslníky a firmy z vašeho okolí a ušetříte až 50%

Vyhledat řemeslníka, firmu

Řemeslníci pro váš dům, byt a zahradu

Ajajaj! Něco se pokazilo!

Na stránkách se objevila neočekáváná chyba. Zkuste prosím stránku přenačíst a akci zopakovat.
Pokud se chyba i nadále vyskytuje, kontaktuje nás prosím pomocí na e-mail info@internetstream.cz. Děkujeme.
Uloženo!