Připravujeme obsah vaší stránky. Vyčkejte, prosím, dokud se stránka nenačte.
Úvod > Články a inspirace > České roubenky v minulosti a dnes

České roubenky v minulosti a dnes

Roubenky jsou lidové stavby, které se dodnes udržely v horských a podhorských lokalitách, zejména díky dostatku stavebního materiálu a také proto, že roubenka je stavbou, kterou lze rychle a příjemně vyhřát. Pro tyto své specifické vlastnosti se staví dodnes. Je symbolem pohody, klidu a ekologického životního stylu. Dnes je převážně stavíme pro bydlení, avšak ne vždy tomu tak bylo.
Za dob našich předků měly roubenky také funkční úlohu ve smyslu obživy jejich obyvatel, kteří mnohdy sdíleli svou střechu i s domácím zvířectvem.
V roubenkách našich předků byla malá okna, aby teplo neutíkalo ven a vnitřní omítky měly roubenky zase proto, aby v dobách, kdy ještě nebyla elektřina, obydlí tak lehce nevyhořelo od loučí.

Zděná část poloroubenky sloužila jako chlév pro dobytek a půda jako úložný prostor pro seno, které mimo svého hlavního účelu fungovalo také jako izolace.
Protože se architektura roubenky podle lokalit přizpůsobovala místním stavebním tradicím, jsou roubenky v různých oblastech trochu jiné a každý kraj tak má své roubené kouzlo.

V některých chráněných krajinných oblastech je krajinná architektura udržována pro budoucí generace a tak jsou podoby všech staveb, tedy i roubenek, přímo regulovány stavebními požadavky na výstavbu vycházejícími z místních tradic.
Někde se tak setkáme s regulacemi pro umístění komína nebo pro tvar střechy, jinde zase například s požadavkem na stavbu podstávkového domu nebo na podobu vyložení štítů. Různými regulativy může být třeba také určováno jaký typ kamenné vyzdívky nebo přímo, který druh kamene musí být použit na podezdívku domu.

Mimo území chráněné krajinné oblasti, tam kde neplatí různé výše popsané požadavky při výstavbě, je samozřejmě možné lehce povolit uzdu fantazii a postavit třeba roubenku s velkými okny, která bude „plná slunce“. Díky vývoji technologií dnes mohou v roubence sluneční kolektory dodávat teplou užitkovou vodu, elektřinu nebo také dům přitápět.
Majiteli dnes postavených roubenek jsou převážně lidé, kteří chtějí bydlet v ekologicky čistém domě a pokud možno co nejvíce v souladu s přírodou a tradicemi.

Díky vývoji nových stavebních hmot z přírodních materiálů lze roubenku postavit bez různých polyuretanových těsnících pásů a pěn, jako nízkoenergetický dům vyhovující všem neustále se zpřísňujícím nárokům na výstavbu.

Oproti našim předkům máme tedy mnohem větší výběr stavebních materiálů a tak naše stavební možnosti a vývoj roubených dřevostaveb jde neustále kupředu.

Zdroj: ceskeroubenky.cz

Nalezněte kvalitní řemeslníky a firmy z vašeho okolí a ušetříte až 50%

Vyhledat řemeslníka, firmu

Řemeslníci pro váš dům, byt a zahradu

Ajajaj! Něco se pokazilo!

Na stránkách se objevila neočekáváná chyba. Zkuste prosím stránku přenačíst a akci zopakovat.
Pokud se chyba i nadále vyskytuje, kontaktuje nás prosím pomocí na e-mail info@internetstream.cz. Děkujeme.
Uloženo!